Rekord rotyogott a bográcsban – 2025 adag pacal főtt egyszerre Dunapatajon

2025. május 02. 17:58

Guinness-rekord született Dunapatajon: több mint 500 kiló pacal került a rotyogó üstbe a Pacalemberek Országos Találkozóján.

2025. május 02. 17:58
null

Soha nem főztek még egyszerre ennyi pacalpörköltet Magyarországon, mint április 30-án Dunapatajon: az 1500 literes bográcsban pontosan 2025 adag készült el, ezzel új hazai Guinness-rekord született – írta meg a Baon

A kísérletet Gál Gábor, a Guinness World Record hazai regisztrátora hitelesítette, a főzőeszközt pedig Pestszentlőrincről szállították különleges járművön a helyszínre.

A rekorddöntő mennyiséghez hajnalban kezdtek neki, és óriási fizikai munka árán, nyolc órán át főtt az étel: 600 liter víz, 500 kiló abált pacal, 125 kiló vöröshagyma, több kiló fokhagyma, 60 kiló sertészsír, 10 kiló kalocsai paprika és a titkos dunapataji fűszerkeverék került az üstbe, szigorú sorrendben. A főzést Kollár Gyula, az Év vendéglátója díjas szakember irányította a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend tagjaival együtt.

A Pacalemberek Országos Találkozójára több ezer pacalrajongó érkezett az országból és a határon túlról is. Azok sem maradtak élmény nélkül, akik idegenkednek a pacaltól: a Tanya Bisztró gazdag étlapjából több száz vendég válogathatott a nap folyamán.

Dusnoki Csaba polgármester szerint a rekord a község történetének aranylapjaira kerül. Visszatekintett a pacal dunapataji múltjára: a helyi pacaltradíció 1956-ban kapott lendületet, amikor Gyimesi József hentesmester átvette a Pihenő Kisvendéglőt. Az első pacalfőző versenyt 1998-ban rendezték meg emlékére, s azóta a „Pataji Ősz” fesztivál állandó programja a pacalfőzés.

A „patajikumként” emlegetett étel délután kettőre az utolsó falatig elfogyott – ez lett a végső bizonyítéka annak, hogy a dunapataji pacalpörkölt nemcsak mennyiségben, de ízben is elnyerte a közönség tetszését. A nap folyamán a gasztronómiai élményeket retró majális, kézműves vásár, autós és mazsorettes bemutatók, valamint élőzene és retro DJ zárta.

Nyitókép: Bús Csaba

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2025. május 03. 05:28 Szerkesztve
Nem értem a negatív kommenteket🙁. Nem szereti a pacalt, ott sem volt de véleményt formál az étel minőségéről, nem tudja hogy miből készül, és vegán a drága kommentelő🤔! Mi a f*sznak írtok?! Írjatok a salátás cikkek alá, dicsérjétek, vagy fikázzátok, teljesen mind egy, én biztosan nem írok véleményt arról amit nem szeretek és még az ízét sem ismerem! Ez a cikk nem nektek szóll....menjetek legelni, meg szöcskét..műzlit zabálni! Egyébként a pacal nagyon finom volt, de a 4000ft/adag egy kicsit húzós 🤨. A piát is kurva drágán adták, töbé csak újságban fogom látni (ha lesz) a dunapataji pacalfőzést😞
mreinstand-2
2025. május 03. 02:58
A csak pacal felhasználásával készült pacalpörkölt gasztronómiai tévedés. Semmi nem kerül bele, ami konzisztenciát adna. Ráadásul unalmas is. Más nemzetek sokkal kreatívabban és hozzáértő módon állnak a pacalhoz. A Nagykunsági birkapörkölt ezzel ellentétben világszínvonalú.
Welszibard
2025. május 02. 21:57 Szerkesztve
Sajnos én még látni is utálom a marhabelet, nemhogy megenni! De vagyok olyan toleráns, hogy jó étvágyat kívánok annak, aki ezt szereti.
zsocc44
2025. május 02. 21:09
Na jól van! A kutyák jóllaktak… fehér ember nem eszik ilyesmit…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!